202102.17
0

Hof Amsterdam: Deliveroo bezorgers hebben een arbeidsovereenkomst

In een uitspraak van 16 februari 2021 heeft het Gerechtshof Amsterdam bepaald dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo  geen zzp’ers zijn, maar een arbeidsovereenkomst hebben.

Deliveroo had in 2018 besloten de arbeidsovereenkomsten met bezorgers niet te verlengen. Alle bezorgers moesten zzp’er worden. De FNV kwam voor hen op en spande al in 2018 een rechtszaak aan. FNV werd toen in het gelijk gesteld, maar Deliveroo ging in hoger beroep.

Het Hof was van oordeel dat Deliveroo een arbeidsovereenkomst met de bezorgers heeft, omdat sprake is van een gezagsverhouding. Door het systeem dat Deliveroo gebruikt kunnen de bezorgers worden gecontroleerd en ze hebben weinig vrijheid in het uitvoeren van hun werk. Nadat ze een opdracht krijgen om een maaltijd te bezorgen, moeten ze dit binnen 30 minuten doen. Ook de hoogte van het uurloon speelt een rol. Met een loon van EUR 11 tot EUR 13 per uur hebben bezorgers te weinig mogelijkheden om een voorziening te treffen voor ziekte of werkloosheid.

Alle bezorgers kunnen nu dus een arbeidsovereenkomst opeisen, waarmee alle uren (ook wachttijden bij restaurants) worden betaald volgens de cao voor beroepsgoederenvervoer. Ook bij ziekte wordt het loon doorbetaald. Bovendien geldt dit met terugwerkende kracht. Omdat loon tot 5 jaar terug kan worden gevorderd zal dit een dure grap worden voor Deliveroo.

Overigens werkt Uber Eats ook met zzp overeenkomsten. We zien een volgende rechtszaak al aankomen….