201803.26
0

Werkgever kan geen beroep doen op opzegverbod

In een recente uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwaarden ging het om de vraag of een werkgever ook een beroep kan doen op een opzegverbod. Een leuke uitspraak nu de meeste werkgevers dit niet snel zullen doen. De werkgever had er in dit geval uiteraard een ander belang bij: hij wilde de transitievergoeding niet betalen.

Het ging om een zorginstelling die een grote groep werknemers in dienst had in de Dienst Schoonmaakondersteuning. De instelling had met een aantal gemeenten een concessie tot eind 2016 voor het verrichten van schoonmaakwerk in de thuiszorg onder de WMO. Omdat de activiteiten van deze dienst ernstig verlieslatend bleken, besloot men deze te staken en werd aan de gemeenten bericht bij een volgende concessie niet meer te zullen meedingen.

Met toestemming aan het UWV werden vervolgens de (meer dan 100) werknemers ontslagen. Alle werknemers maakten vervolgens aanspraak op de transitievergoeding met een beroep op de cao Transitievergoeding VVT. Met ingang van 2 januari 2017 zijn meer deze werknemers bij de nieuwe concessiehouder in dienst getreden. De zorginstelling voerde aan dat het onaanvaardbaar was dat de transitievergoedingen moesten worden betaald, terwijl de werknemers feitelijk hun baan hadden behouden, maar werd door de kantonrechter in het ongelijk gesteld: de transitievergoedingen moesten volgens de cao gewoon worden betaald.

De werkgever ging in hoger beroep en probeerde daar de opzegging ongedaan te maken. Zonder opzegging zou de vergoeding immers niet hoeven te worden betaald. Daarbij werd onder andere aangevoerd dat de opzegging in strijd was geweest met het opzegverbod bij overgang van onderneming. Dat ging bij het Hof niet op. De instelling had niet aangevoerd en onderbouwd dat zij de arbeidsovereenkomst uitsluitend heeft opgezegd in verband met een overgang van onderneming en dat volgde ook bepaald niet uit de vaststaande feiten.