202101.18
0

Werkgever mag mondkapje verplichten

Mag een werkgever het dragen van een mondkapje verplichten voor de werknemers? De kantonrechter in Utrecht oordeelde vorige week dat een werkgever dat inderdaad mag doen.

De werkgever in deze zaak was een patisserie/chocolaterie/ijssalon. De werknemer bracht op drie dagen per week met de transportbus van de werkgever goederen rond tussen de verschillende vestigingen, leverde goederen af bij afnemers en haalde goederen op bij leveranciers. Werkgever had in oktober 2020 voor alle werknemers aangekondigd dat vanaf dat moment het dragen van een mondkapje op de werkvloer voor iedereen verplicht was. De werknemer weigerde dat omdat hij hier geen goede reden voor zag en het hinderlijk vond.  Hij werd op non-actief gesteld zonder loon, tot hij bereid was alsnog een mondkapje te dragen tijdens het werk. De werknemer begon ene kort geding waarin hij loon vorderde.

De kantonrechter Utrecht gaf de werkgever in zijn uitspraak gelijk: een werkgever heeft een instructierecht waarmee hij voorschriften mag geven over het verrichten van het werk, met name als die de ‘goede orde’ in het bedrijf bevorderen. De werkgever had de plicht te zorgen voor een veilige werkomgeving voor zijn werknemers en mocht ook zijn bedrijfsbelang beschermen door te voorkomen dat er nog meer werknemers ziek zouden worden. De op non-actiefstelling zonder loon was daarom toegestaan.